Vår fantastiska kropp

Vår fantastiska kropp

Förstår ni hur bra våra kroppar är egentligen? Jag blir förvånad om och om igen hur bra den fungerar. Den klarar sig så bra på egen hand men vi behöver hjälpa till lite grann genom att stoppa i oss rätt saker och ta hand om den och lyssna på den.

När man är idrottskvinna så är en av nyckeln att ta hand om den på det bästa möjliga sätt. Jag har lärt mig och lär mig varje dag nya saker om min kropp, vad den behöver och hur den reagerar på kosten, träningen och återhämtningen.

Under dessa 3,5 vecka i Brasilien har jag experimenterat lite med min kropp. Det jag har testat är att inte äta bröd. För det första så är det sjukt dåligt bröd här, det är inte gott och framför allt onyttigt med onödigt massa socker.

Jag är inte allergisk eller något sådant utan det är många elitidrottare i världen som äter glutenfritt och det har visat fina resultat på pallen bland annat.

Det jag har märkt av att inte äta bröd är att magen inte blir uppsvälld. Ibland har jag bakat bröd av sojamjöl och havregryn (glutenfritt från Sverige). Det har varit okej, men har undvikit det med.

Jag märker direkt om jag äter något onyttigt, min mage vänder sig upp och ner och sväller upp. Häromdagen åkte vi till pizzerian och det var min första pizza på minst 2 år. Kommer inte ihåg när jag åt det sist. Men jag kommer ihåg varför jag inte äter det längre, min mage mår såå dåligt efter det.

Att magen säger ifrån är ett bra tecken för att veta om det man äter är bra för kroppen. Av att äta hälsosammare har min kropp förändrats, min hy har blivit finare och framför allt jag trivs i min kropp!

Många säger att hälsosam mat är äckligt och att man inte unnar sig osv… ja, man kan se det på olika sätt, jag ser det på detta sätt. Min kropp mår dåligt så varför ska jag ha en uppsvälld mage en hel dag för att jag ätit pizza… För mig är det inte värt. För mig är det mycket mer värt att äta en oxfilé med potatis, grönsaker och färsk pressad juice. DET är så mycket godare än en pizza.

Jag säger inte att man är en dålig människa för att man äter snabbmat/ färdigmat utan jag säger att kosten påverkar MIG så otroligt mycket, speciellt eftersom jag är idrottare.

Slutsats av detta inlägg, jag kommer att köpa med mig glutenfritt mjöl (kokosmjöl, mandelmjöl mm) för att ha de som ett val om jag är sugen på bröd här i Brasilien.

(Jag brinner verkligen för ämnet kost och hälsa och skulle kunna skriva så mycket mer men det här får räcka för denna gång)..

Vad jag äter istället till frukost är exempel, chia pudding, ” overnight oats” (havregryn över natten).

Här nedan ser ni en bild på min frukost:

Chia pudding

3 msk chia frön
2 dl kokosmjölk

(blanda ihop och låt det stå över natten)

Dagen därpå toppade jag det med kokosflingor, mandel, pumpafrön, kanel, banan, russin, solrosfrön. Egentligen kan du frilansa hur mkt du vill.

Sedan åt jag två stekta ägg också med svenskt kaffe.

 

Bon appétit….

IMG_3377 IMG_3378

 

  • Posted On: december 1, 2014
  • By:
  • Under: Mat

Leave a reply